Έκθεση
Ταχύτητα και καινοτομία από τους φοιτητές Ελληνικών πανεπιστημίων!
EcoFest 2021 » Έκθεση » Ταχύτητα και καινοτομία από τους φοιτητές Ελληνικών πανεπιστημίων!
Prometheus Eco Racing

Η Prometheus Eco Racing είναι η αγωνιστική ομάδα ενεργειακής απόδοσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τα μέλη της ομάδας, προπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα υψηλής απόδοσης και διαγωνίζονται στον ετήσιο διαγωνισμό απόδοσης και καινοτομίαςShell Eco Marathon, απέναντι σε κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Το όραμά τους είναι να ρίξουν φως σε βιώσιμες και αποδοτικές λύσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και να βελτιώσουν την τεχνολογία που αφορά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Με ένα πρωτότυπο, φιλικό προς το περιβάλλον και κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από την ομάδα όχημα, ένα ταξίδι 1.000km θα κοστίζει τώρα λιγότερο από 30 λεπτά του ευρώ.

Ομάδα TUCer

Από το 2007 η ομάδα TUCer (Technical University of Crete eco racing) του Πολυτεχνείου Κρήτης σχεδιάζει, κατασκευάζει και αγωνίζεται με πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα χαμηλής κατανάλωσης και μηδενικών ρύπων, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο υδρογόνο. Αποτελείται από φοιτητές και ερευνητικό προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης που οραματίζονται μια φιλική προς το περιβάλλον αυτοκίνηση και παθιάζονται με το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η πολύχρονη αγωνιστική εμπειρία της ομάδας TUCer συνοδεύεται από κορυφαίες διεθνείς διακρίσεις.
Το 2017 στην ομάδα προστέθηκαν δύο ακόμη ερευνητικές δραστηριότητες:

  • Δαίδαλος, ανάπτυξη πρωτότυπης ηλεκτροκίνητης, τρίτροχης μοτοσυκλέτας όπου εφαρμόζονται καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής και
  • TUCeRous (TUCer autonomous), πρωτότυπο ηλεκτροκίνητο όχημα χαμηλής κατανάλωσης, κατάλληλο για έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομης πλοήγησης.
Ομάδα Poseidon Παν/μίου Δυτικής Αττικής

Η πανέμορφη Όρκα, που διακρίθηκε πέρσι με το 1ο βραβείο σχεδιασμού (Design Award) ανάμεσα σε 166 ομάδες, κατάφερε φέτος με μια σημαντική βελτίωση στο ηλεκτρολογικό/ηλεκτρονικό μέρος του οχήματος να πετύχει μια βελτίωση της κατανάλωσης σε 452km με 1kWh που αντιστοιχεί σε κόστος μετακίνησης περίπου 0,2€ για κάλυψη απόστασης Αθήνα-Θεσσαλονίκη, αποδεικνύοντας την αποδοτικότητα και αξιοπιστία του οχήματος και ξεπερνώντας πολλές θρυλικές ομάδες με πολλαπλάσιο προϋπολογισμό.